Никита (1990)

image

Никита (Nikita) е френски трилър, написан и режисиран от Люк Бесон. В САЩ е известен под името La Femme Nikita. Разказва се за млада престъпница, която е вербувана да работи във френскорто разузнаване.

Никита (Anne Parillaud) е млада наркоманка, която участва в обир на аптеката на родителите на неин приятел, също наркоман. Обирът се проваля, превръщайки се в престрелка, и завършва с убийството на полицай. Никита е арестувана, обвинена в убийство и пратена в затвор доживот с възможност за помилване след тридесет години.

В затвора тя е упоена, за да се симулира свръхдоза и се събужда в непозната стая. В стаята влиза добре облеченият и със суров вид Боб (Tchéky Karyo) и ѝ разкрива, че въпреки официалната смърт и кремация след самоубийство от свръхдоза, тя все още е под стража на "Главна дирекция външна сигурност" (DGSE), френска разузнавателна агенция. Дават ѝ избор да стане убиец или реално да попадне на "ред 7, парцел 30" (нейният фалшив гроб). След известна съпротива, тя избира първия вариант и се оказва талантлива убийца. Един от нейните инструктори, Amande (Jeanne Moreau), я превръща от разпадаща с енаркоманка във фатална жена; Amande също е била вербувана и обучена от DGSE.

Първоначалната ѝ мисия, да убие дипломат в препълнен ресторант и да се върне в "Дирекцията" е акцентът на филма; тя се дипломира и започва живот на "спящ агент" в Париж с приятеля си Марко (Jean-Hugues Anglade), мъж, който среща в супермаркета и не знае нищо за истинската ѝ професия.

Кариерата ѝ на убиец върви добре, докато кражба на документ от посолството се обърква, и се налага намесата на безскрупулният "Виктор-Чистачът" (Jean Reno), който унищожава доказателствата за мисията и всички трупове. Виктор е ранен и умира; Никита напуска DGSE, Париж и приятеля си.

Режисьор: Люк Бесон
Продуцент: Patrice Ledoux
Сценарий: Люк Бесон
Главни роли: Anne Parillaud, Jean-Hugues Anglade, Tchéky Karyo
Музика: Éric Serra
Разпространител: Gaumont
Премиера: 21 февруари 1990 (Франция)
Времетраене: 115 мин.
Страна: Франция Италия
Език: Френски
Бюджет: € 37,214,655